Covid -19 & Ασφάλεια Τροφίμων

Η νόσος του νέου κορωνοϊού 2019 (COVID-19 ή SARS-CoV-2), έχει εξελιχθεί σε μία δίχως προηγούμενο πανδημία παρουσιάζοντας εξάπλωση σε περισσότερες από 114 χώρες σε όλον τον κόσμο με πρωτοφανή μεταδοτικότητα και διασπορά.  Απέναντι στη σοβαρότητα της κατάστασης και των μέτρων που απαιτούνται για την προφύλαξη από την περαιτέρω διάδοση του ιού, η βιομηχανία τροφίμων όπως και κάθε άλλος κλάδος καλούνται να ακολουθήσουν πιστά τις προφυλάξεις που πρέπει να τηρούνται σε επίπεδο ατομικής υγιεινής,  με συνέπεια στις υποδείξεις της επιστημονικής κοινότητας και των αρμόδιων αρχών. Σχετικά με την εξάπλωση του ιού, να σημειωθεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όπως επίσης Διεθνείς Ενώσεις και κρατικοί φορείς έχουν προβεί σε καθησυχαστικές δηλώσεις επισημαίνοντας ότι δεν έχουν υπάρξει καταγεγραμμένα περιστατικά που να ενοχοποιούν τα τρόφιμα ως πιθανό μέσο μετάδοσης. Η εφοδιαστική αλυσίδα με τη σημαντική ευθύνη κάλυψης των επισιτιστικών αναγκών των πολιτών ωστόσο, οφείλει να συνεχίζει σε κάθε περίπτωση την αυστηρή εφαρμογή των κανόνων ορθής υγιεινής και βιομηχανικής πρακτικής που αποτελούσαν ανέκαθεν άλλωστε ένα αναπόσπαστο κομμάτι της διασφάλισης ποιότητας για τη διαχείριση των εκάστοτε βιολογικών κινδύνων. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο SARS Cov-2 & Ασφάλεια Τροφίμων.